top of page

?מהו קיבוץ

קיבוץ הוא צורת התיישבות שיתופית ייחודית לציונות ולמדינת ישראל המבוססת על ערכים סוציאליסטים ובעיקרם -  שוויון בין בני האדם ושיתוף כלכלי ורעיוני. הקיבוץ הוא בדרך כלל יישוב קטן המונה מספר מאות תושבים, ופרנסתו מחקלאות ותעשייה.
הקיבוצים החלו כקהילות אשר דגלו בשיתוף מלא של הרכוש ובשוויון, הן בייצור והן בצריכה.
הקיבוצים הוציאו מתוכם אישים מרכזיים ביישוב ובהנהגת המדינה ותרמו תרומה מרכזית לקבוצות ההגנה שקמו לשמירה על המולדת לפני קום המדינה, ולאחר קום המדינה לקחו חלק מרכזי בצה"ל, במיוחד בעשרות השנים הראשונות לקיומו. תרומה זו התבטאה במתגייסים רבים ליחידות קרביות, טייסים ובמפקדים רבים יחסית לאחוז חברי ובני הקיבוצים באוכלוסייה.
ישנם שלושה סוגים של קיבוצים:
1. קיבוץ שיתופי: קיבוץ אשר משמר באורחות חייו מערכות חיים שיתופיות.
2. קיבוץ מתחדש: יישוב אשר מקיים מספר מערכות חיים שיתופיות בכוונתן (הבטחת הכנסה קהילתית, שותפות בבעלות על אמצעי הייצור, שותפות בבעלות על הקרקע וכו').
3. קיבוץ עירוני: יישוב המתקיים בתוך תחומי יישוב קיים (עיר) ומקיים אורחות חיים של יישוב נפרד ושיתופי. קיבוצים כאלה קיימים מאז שנות השמונים בירושלים, חיפה, בית שמש ושדרות

.נכון ל-2012 חיים כ-141,000 נפש ב-274 קיבוצים, מהם רק 70 נותרו שיתופיים

קיבוץ משמר העמק

קיבוץ משמר העמק נוסד ב1929 ע"י קבוצת עולים מפולין מתנועת השומר הצעיר.
כיום מונה אוכלוסיית הקיבוץ יותר מ-1,000 מבוגרים וילדים. רובם ילידי המקום, אך ישנם גם בני זוג של בני קיבוץ שהגיעו ממקומות שונים בישראל ובעולם, עובדים שכירים, ועולים חדשים וותיקים מארצות רבות. השפה המדוברת במשמר העמק היא עברית, אך ניתן למצוא גם דוברי אנגלית, ספרדית, רוסית, הולנדית, צרפתית, ערבית ועוד... הקיבוץ מתבסס מבחינה כלכלית על מפעל תמ"ה - תעשיות משמר העמק, ליצור מוצרי פלסטיק. ענפי החקלאות מהווים אף הם חלק מהתשתית הכלכלית של הקיבוץ.
כיום משמר העמק הוא בין 70 הקיבוצים היחידים שנותרו כקיבוץ שיתופי

bottom of page